Bilindiği gibi, denizaltıların en önemli sorunlarından birisi sualtındayken iletişimlerinin çok kısıtlı olması. Bu durum, insansız hava aracı / füze teknolojisi çok hızlı ilerlerken sualtı araçlarında remote kontrol ve iletişimin çok zayıf olması dolayısıyla otonomiye çok yüksek seviyede ihtiyaç duyuluyor olmasından ötürü insansız sualtı araçlarındaki gelişimin nispeten yavaş olmasına neden olmaktadır.
2017 itibari ile NATO denizaltılarının iletişim standardı JANUS protokolüdür ve 28km menzile sahip olan bu protokol OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access; Ortogonal Frekans Bölümü Çoklu Erişimi) methodunu kullanmaktadır ve menzili artınca frekansı 900Hz’a düşmektedir. OFDMA’da mesajlar bölümlenmekte ve birden fazla ses dalgaları ile taşınmaktadır. Bu da veri iletiminin kesintisiz sağlanması, hızı ve veri büyüklüğünü etkileyen bant genişliğini düşürmektedir.
İddiaya göre Çin Halk Cumhuriyeti Ordusu’nun 92150 Nolu Birliği’nin Xiamen Universitesi ile birlikte yaptığı testte Çin Anakarası’ndan uzakta, deniz suyunun 3000m olduğu bir noktada, 1000m’ye indirilen bir hidrofon ile yapılan deneyde 30km uzakta suüstündeki bir gemiden 4000bps hızında veri transferinin yapılabildiği transferin 4000Hz ile 8000Hz aralığında gerçekleştirildiği ve bunun bir dünya rekoru olduğu kaydedildi.
Bilkent Üniversitesi hocalarından Prof Dr Erdal Arıkan tarafından geliştirilen Polar Coding methodunu kullanan bu yeni yöntem sayesinde 5G teknolojisi geliştirilmiş ve Huawei tarafından uygulanabilmişti.
Sualtı akustik haberleşmesinde Çinli bilimadamlarının kullandığı teknoloji de yine bu metoda dayanan higher-order polarisation weight (HPW) encoding metodu. Bu metod sayesinde transmit ve receive mesajlarının bölümlenmeden tek bir ses dalgası ile modüle edilmesi mümkün olmakta.
(Bu haberi benimle paylaştığı için Utku Karaaslan Bey’e teşekkür ederim)